تفاوت چای های سیاه، سبز، سفید
گرچه اکثر ما تا همین چند سال پیش اطلاع چندانی از وجود این محصول با رنگها و طعمهای مختلف نداشتیم و مطلقا از تفاوت چای سبز و چای سیاه بیخبر بودیم، ولی از اونجا که دنیای جدید، دنیای تفاوت و تنوعه، بهتره ما هم با این تنوع کنار بیایم.
بیشتر ما ایرانیها روزانه این گیاه دمکردنی رو دم میکنیم و مینوشیم. البته عادت به نوشیدن دمشده این گیاه، الان بیشتر دنیا رو گرفته و روزبهروز هم داره بیشتر میشه. خاصیتهای زیاد این نوشیدنی محبوب باعث شده تا مردم نه تنها برای رفع خستگی، بلکه به دلایل مختلف از اون استفاده کنن.
پس اگه میخواین با تفاوت چای سبز و چای سیاه آشنا بشین، با ما همراه باشین.
از رنگهای چای چی میدونین؟
خیلی ها فکر می کنند که رنگ گیاه چای سبز، چای سیاه و چای سفید با هم فرق می کنند اما واقیت این است که برگ همه این ها از یک نوع گیاه تهیه می شود و تفاوت چای سبز، سیاه و سفید در نحوه فرآوری آن ها است. در چای سبز ، پلاسیده شدن اولیه، کمتر و عملیات تخمیر وجود ندارد. با استفاده از اکسیداسیون، برگ چای اکسیژن جذب می کند و خشک می شود. اگر اکسیداسیون بسیار کم انجام شود، چای سبز می ماند و اگر اکسیداسیون کامل انجام شود، چای سیاه به دست می آید.
تفاوت چای سبز و چای سیاه از نظر تانن چیه؟
اول بیاین ببینیم اصلا تانن چی هست؟!
تاننها گروهی از ترکیبات موجود تو چای هستن که عطر و طعم و خواص ویژهای دارن که اونا رو از سایر مواد متمایز میکنه. از غنی ترین منابع غذایی تاننها، میشه به قهوه، چای و شکلات اشاره کرد. مواد غذایی که تانن دارن، معمولا عطر خاص و طعم تلخ گس دارن که جذابیت ویژهای بهشون میده.
یه مورد مهم درباره تفاوت چای سبز و چای سیاه، میزان تانن موجود توی اونهاست. گفتنیه که نوع سبز کمترین و مدل سیاه بیشترین مقدار تانن رو دارن. تازه نوع سفید و اولانگ این محصول هم در حد وسط از این نظر قرار میگیرن.
آیا چای سیاه تخمیر میشه؟
بیشتر مردم این محصول رو به شکلهای مختلفی مثل خشک، بستهبندی شده یا دم کشیده و توی فنجون دیدن. بخاطر همین تصور نمیکنن که این نوشیدنی خوشرنگ و خوشعطر یه مرحله تخمیر رو هم گذرونده باشه. اما جالبه که یه مورد مهم توی تفاوت چای سبز و چای سیاه همین تخمیره. خوبه بدونین که نوع سیاه در واقع یه محصول تخمیر شدهست که بین ۱ تا ۴ ساعت رو توی این مرحله گذرونده.
هر چقدر مدت این تخمیر بیشتر باشه، طعم و رنگ چای قویتر میشه. این کار با اکسید کردن برگهای سبز این گیاه و تبدیل اونها به برگهای خشک و قهوهای کامل میشه. گذروندن این مرحله باعث میشه که چای سیاه که حالا صد در صد اکسیده شده، دارای ماده تانن بیشتری نسبت به چای سبز بشه.
اما نوع سبز این مرحله رو نمیگذرونه و به همین خاطر هم کمتر تغییر ماهیت میده. اون طعم وحشی و علفی که توی مدل سبز حس میشه هم، به همین دلیله. این خاصیت ضمناً باعث میشه تا مدل سبز سنگینتر و دیر هضمتر باشه
در نوشابه چای سیاه که تخمیر کامل و اکسیداسیون انجام می شود، طعمی قوی تر، کامل تر ، تلخ تر و جذاب تر با کافئین و تانین بیشتری وجود دارد. وهمچنین رنگ، عطر و خواص بسیاری می گیرد. چای سیاه نسبت به چای سبز کافئین بیشتری دارد؛ زیرا اکسیداسیون، آنتی اکسیدان چای را کاهش داده و در عوض میزان کافئین آن را افزایش می دهد.
اما در مورد چای سفید، تفاوت در این است که آن را از غنچه های کرک دار برگ چای تهیه می کنند اما چای سیاه و سبز از برگ های پایین تر همراه با غنچه گیاه تولید می شود.
حواستون باید به این موضوع هم باشه که نوع سیاه بصورت تازهدم مفیدتره و نوع سبز، نباید برای دم کشیدن روی حرارت شعله قرار بگیره. در حال حاضر بیشتر از ۷۵% از تولید این گیاه توی کشور به نوع سیاه تبدیل میشه که همین نشون میده که اکثر مردم به خرید و استفاده از نوع سیاه رغبت بیشتری نشون میدن.