چای خشک

شرایط محیطی برای نگهداری چای

5 فاکتور اصلی در مورد نگهداری صحیح از چای، نور، دما، رطوبت، بو و هوا است. اگر این 5 اصل را برای نگهداری از چای در منزل رعایت کنید، چایِ شما همیشه عطر وبوی خود را حفظ کرده و از طعم و رنگ آن لذت خواهید برد.

نور: تابش مستقیم نور آفتاب به دلیل داشتن اشعه ماورای بنفش، برای چای مناسب نیست. اگر چای را در فضایی نگهداری می‌کنید که در معرض تابش مستقیم نور آفتاب است همین حالا دست به کار شوید و مکان مناسب‌تری را برایش انتخاب کنید. تابش مستقیم نور آفتاب، عطر و بوی چای از بین می‌برد و ماندگاری آن را کاهش می‌دهد.

دما: دمای نا‌مناسب نیز، مانند تابش نور برای چای مناسب نیست. منظور از دمای نا‌مناسب دمای زیر 20 درجه سانتیگراد و بالای 30 درجه سانتیگراد است. پس چای را کنار گاز، درون فریزر، در مجاورت فر یا مایکرویو نگذارید. برای حفظ کیفیت و ماندگاری بالای چای آن را در جایی قرار دهید که از دمای ثابت و متعادلی برخوردار باشد.

رطوبت: فضاهایی که از رطوبت بالایی برخوردار هستند به هیچ عنوان جای مناسبی برای نگهداری از چای خشک نیستند. مکان‌هایی که رطوبت بالایی در آشپزخانه‌ها دارند شامل کابینت زیرِ سینک ظرفشویی، داخل یخچال و کنار ظرفشویی هستند. پس از قرار دادن چای خشک در چنین مکان‌هایی جداً خودداری کنید. رطوبت زیاد دشمن چای خشک است و باعث کپک زدن آن می‌شود.

بو: یکی از خواص چای بوپذیری از محیط اطراف است. به این صورت که اگر چای در مجاورت موادی با بوی قوی قرار بگیرد، بوی خوش خود را از دست داده و بوی مواد دیگر را به خود جذب می‌کند. از قرار دادن چای در کنار مواد شوینده مانند صابون، سیر و پیاز، قهوه و انواع ادویه خودداری کنید.

هوا: یکی دیگر از عواملی باعث می‌شود ماندگاری چای کاهش یابد و خواص خود را از دست بدهد، هوا است. اگر چای خشک در هوای باز و آزاد قرار بگیرد، احتمال جذب رطوبت و بو از محیط اطراف بالا می‌رود و چای از حالت طبیعی و با کیفیت خود خارج می‌شود. چای باید در محفظه‌هایی نگهداری شود که از ورود هوا در آن جلوگیری کند. در ادامه به معرفی ظروف مناسب برای نگهداری چای خواهیم پرداخت.

بهترین ظروف برای نگهداری چای

با وجود تنوع زیاد ظروف در بازار و استفاده از اجناس جدید برای ساخت ظروف، ممکن است دچار سردرگمی شوید. شما باید ظرفی را انتخاب کنید که علاوه بر زیبایی ظاهر، از 5 فاکتور اصلی در مورد نگهداری چای هم پیروی کند. پس در انتخاب خود نهایت دقت را به خرج دهید.

بهتر است چای خشک را در ظروف دربسته شیشه‌ای یا چینی نگهداری کنید به این ترتیب علاوه بر این که عمر مفید چای را حفظ کرده‌اید، عطر آن هم دیرتر می‌پرد و خواصش ماندگارتر خواهد بود.

ظروف چوبی: علاقه‌مندان ظروف چوبی این روزها کم نیستند. ظرافت و زیبایی این نوع از ظروف به تعداد طرفداران ظروف چوبی و بامبو هم اضافه کرده است. ظروف چوبی در عین زیبایی از تابش مستقیم نور آفتاب جلوگیری می‌کنند اما خود ظروف چوبی دارای بوی خاصی هستند و ممکن است عطر و بوی چای را تغییر دهند. از این رو در درجه اول برای انتخاب ظروف مناسب نگهداری چای قرار نمی‌گیرند.

ظروف شیشه‌ای: ظروف شیشه‌ای هم از تنوع زیادی برخوردار هستند. شیشه‌های مات و شفاف، شیشه‎های بی رنگ و رنگی در اشکال و اندازه‌های مختلف، در ویترین مغازه‌ها جلب توجه می‌کنند. ظروف شیشه‌ای با درب‌های وکیوم شده یا درب‌های پیچی مانع از ورود هوا و رطوبت به داخل ظرف می‌شوند که این مسئله برای نگهداری چای قابل قبول است. اما از نظر تابش نور خورشید، این ظروف برای نگهداری چای چندان هم مناسب نیستند مگر اینکه جایی در داخل کابینت براری آن‌ها تعبیه شود.

ظروف پلاستیکی: امروزه برای بالا رفتن قدرت خرید مردم، تولید ظروف پلاستیکی بیشتر از قبل شده و در مقابل تقاضا برای خرید آن هم افزایش پیدا کرده است. تنوع در رنگ و طرح، سبک بودن و نشکن بودن ظروف پلاستیکی از دلایل فروش بالای آن است. این ظروف اگر دارای درب‌های محکم و نفوذناپذیری باشند و برای نگهداری چای مناسب هستند. نه بو می‌گیرند و نه رطوبت و هوا به داخل آن‌ها نفوذ می‌کند. اگر دارای رنگ‌های مات باشند از تابش نور آفتاب به چای نیز جلوگیری می‌کنند.

ظروف فلزی: این ظروف هم مانند ظروف پلاستیکی برای نگهداری چای مناسب هستند. از چای در مقابل نور، دما، رطوبت و هوا محافظت می‌کنند و در طرح‌ و نقش‌های بسیار زیادی در بازار موجود هستند. یکی از قابلیت‌های ظروف فلزی، عدم گرفتن بو است. شما می‌توانید بعد از استفاده از یک چای با عطر و بوی خاص، ظرف را شسته و یک نوع چای دیگر در آن نگهداری کنید بدون آنکه بوی چای قبلی را به خود گرفته باشد. قبل از خرید به واکنش ناپذیری جنس فلز دقت کنید.

ظروف چینی: ظروف چینی و سرامیک‌های لعاب‌دار یکی از مناسب‌ترین ظروف برای نگهداری چای و حفظ عطر و بوی چای است به شرطی که از درب محکمی در ساخت آن استفاده شده باشد. نور خورشید و دما از ظروف چینی عبور نمی‌کند و رطوبت و هوا را به داخل ظرف انتقال نمی‌دهد.

نکات طلایی برای نگهداری چای

  1. چای سیاه اگر در شرایط مطلوب و در ظروف مناسب که هوا و رطوبت را به چای نمی‌رسانند نگهداری شوند، تا 2 سال قابلیت استفاده دارند.
  2. چای سبز ماندگاری کمتری نسبت چای سیاه دارد. بهترین زمان برای مصرف چای سبز، با شرایط نگهداری بسیار مطلوب یعنی به دور از هرگونه هوا، نور، رطوبت و دما؛ 1 سال است.
  3. چای‌های کیسه‌ای برای مصارف روزانه مناسب نیستند و به سرعت در معرض آلودگی محیطی قرار می‌گیرند و همچنین به دلیل کاغذی بودن بسته‌بندی بوی اطراف را جذب می‌کنند. عمر مفید چای‌های کیسه‌ای 6 ماه می‌باشد.
  4. هنگام خرید چای به بسته‌بندی آن دقت کنید. نوع بسته‌بندی و پوششی که چای در آن قرار دارد، برای حفظ کیفیت و عطر و بوی چای بسیار مهم هستند. بهترینِ آن‌ها بسته‌بندی‌هایی هستند که از نفوذ آلودگی، رطوبت، هوا، نور و دما به داخل محفظه جلوگیری کنند.
  5. مناسب‌ترین مکان برای نگهداری چای، داخل کابینت‌هایی است که از نور و رطوبت دور هستند.
  6. از خریدن چای بیش از نیاز یکماهه خودداری کنید. چراکه انبار کردن و نگهداری چای برای مدت طولانی کیفیت آن را کاهش می‌دهد.
  7. بعد از هربار استفاده از ظروف چای، از محکم بودن درب آن اطمینان حاصل کنید تا رطوبت و هوا و آلودگی به داخل آن نفوذ نکند.
  8. هیچگاه با دست خیس و یا با استفاده از پیمانۀ خیس چای خشک را به داخل قوری نریزید. همین کار باعث انتقال رطوبت به داخل چای شده و احتمال کپک زدگی را افزایش می‌دهد.
  9. از خرید چای‌های باز و فله‌ای خودداری کنید. اینگونه‌ چای‌ها در فضای باز و بعضاً در معرض نور خورشید نگهداری می‌شوند و ممکن است آلودگی محیط را هم جذب کرده باشند. تاریخ تولید و تاریخ انقضای آن‌ها مشخص نیست و ممکن است در مجاورت مواد دیگر عطر و بوی خود را از دست داده باشند.
  10. برای اینکه چایِ خاص و عطری داشته باشید می‌توانید چوب دارچین یا گل سرخ و هل را با چای خشک ترکیب کنید.
 

دیدگاهتان را بنویسید

ورود
هنوز حسابي نداري؟
ثبت نام
از قبل حساب کاربری دارید؟